Skip to main content

puding triffle peach

dapurnana.blogspot.com

layer 1 (bawah)

sebiji swiss roll cake 
potong bulat
susun dalam bekas kaca lutsinar
(untuk efek mengiurkan)
satu tin buah peach
sirap peach disiram atas kek

layer 2 (tengah)

1 cawan tepung kastard
1 tin susu cair
3 cawan air
3/4 cawan gula perang
kacau atas api perlahan sehingga pop..pop
tuang perlahan ke atas layer 1 (kek)

layer 3 (atas)

buah peach dipotong slice
susun di atas layer 2 (kastard)

layer 4

sepeket jelly nona
masak ikut arahan pada peket
curah perlahan ke atas layer 3 (peaches)
tunggu ia sejuk dan mengeras

masuk fridge dan sedia dihidang

rose manis 6 Julai 2017


Comments

  1. Assalamualaikum.. Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin Dr. Rose.. lama x sembang2 lepak manggis ngan akak.. sedapnye puding triffle peach akak, x lupa juga shepherd pie akak yg mabless tu nyum..nyum..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Diari Seorang Pensyarah

Demam Campak : JANGAN minum air kelapa muda?

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

anda pasti tahu sirap kan? kalau di Malaysia,, sebut saja sirap kita dah maklum dan terbayang  air sirap merah nan sejuk lagi mendamaikan..
ianya kadang perkara basic saja gula dan pewarna merah tapi ada yang bila buat jus sirap.. letak pandan, gula batu, gula pasir dan sebagainya
saya pernah merasa satu sirap yang sangat sedap rasanya biasa saja tapi bila minum rasa tak puas nak...dan nak lagi
sirap sedap ni time wedding adik saya di kg-Langkawi biasalah..bila kita tanya caterer.. apa resepi??? dijawabnya...rahsia adoiiiii katanyanya, catering mereka memang famous dgn sirap sedap! pulakkk jadi tak tahulah apa rahsianya... eemmm
pada satu masa encik suami sediakan sirap dirumah saya tahu, ini bukan ready made sirap ni (sebab ready made punya dah habisss...)
saya puji.. sedapnya sirap yg abah buat ni.... kebetulan kami menjamu pak sedara n family dari johor nampak mereka pun pulun minum tak henti sedap la kot...
rasanya seakan sirap yg saya minum time wedding dulu jeng3x
saya tanya..apa rahsia? encik suami jawab.. abah …