Posts

Showing posts from April, 2016

pisang untuk sahabat

Image
salam siaran

pisang
buah mudah di makan
tak perlu susah
kupas dan makan

saya ada beli sesikat pisang (betul ke penjodoh bilangan  ni)
ada tag di badan pisang tersebut "cabana"
saya pun tak tau apa benda cabana tu
mungkin ada akronim gabungan sesuatu dengan banana kut

dalam sesikit pisang tu cuma ada around 6 gitu
macam sesikat itu telah dibahagi dua
mungkin faktor saiz
jadi bila dipisah dua,,lebih presentable dan ekonomik

anak-anak juga tidak asing dengan pisang
di sekeliling rumah pun
hanya pokok pisang yang sudi tumbuh
ada 6-8 tandan sedang menanti untuk dituai
tapi saya nak cerita tentang pisang cabana ini dulu

saya jangka ia dari spesis pisang montel
tapi entahlah
bila saya makan,....
wahhh...manisnya luar biasa
saya letakkan sesikat pisang itu di dapur
sebab pernah saya masuk fridge ia lebam

sepulangnya dari pejabat
wahhh sudah ada yang menjamah pisang itu
di waktu ketiadaanku
probably tupai dan burung
hahahha jangan terkejut
rumah saya ala2 wet land gitu
memang tupai dan beburung sangat jinak

saya k…

oh jem terbalik!

Image
salam siaran
lama sungguh tidak bergebang di laman ni
sehingga pagi tadi
saat menempuh satu keadaaan..
terus teringat..
bagus kalau buat posting tentang ni
Alhamdulillah....
sempat jugak ye..
sebab selalu je keadaan di atas terjadi
namun tiada kerealisasian yang dibuat

seawal 7 pagi dah dpt info trafic dari what apps
katanya siap gambar,,ada lori terbalik di highway
dan telah mengakibatkan jem yg teruk

saya maklum..
dalam kepala..oh di arah yg tiada kaitan dengan laluan ku
lantas terus speed kancil 
dengan 2 anak kecil..
seorang yg demam di atas riba
(encik polis jgn marah ya...ibu2 memang begini)
seorang lagi diva berdiri di seat co-pilot
(selepas puas pujuk dia duduk..still x nak duduk)

tiiiit...bunyi touch-n-go
jalannnnn
broooooom.....eh lori banyak la pulak
tit---tit---tit signal kanan
ambil lorong tengah sikit
takut kancil dihimpit gajah nanti
ok selesa tiada kereta lain...

tup tup stop....
alamak...ada jem di depan itewww
sah!
khabar jem pg tadi dah berjangkit ke laluan ini
kalaulah dpt forecast dari awal
bole…