Soda Gembira

(sebab mengapa saya perlu gembira...)

sebenarnya mood saya gembira =)
bila terbit perkataan gembira 
terus saya teringatkan soda gembira
dalam cakap harian di Malaysia..
soda gembira ni air bandung
air yang kaler pink sweet
dan mengiurkan itu
bila air batu berlumba lumba timbul bila dikacau
dan bila ditelan..
dingin manisnya membelai tekak
aduhai...
(minuman ini feveret saya time anak dara dan preggy anak sulung dulu =)

buatan resepinya mudah
air putih
tambah sirap
tambah susu pekat/susu cair
tambah ais
siap!

resepi lebih sedap
gunakan air ais krim soda
lebih asyikkkk

peliknya di Indonesia--bandung
tidak pula dipanggil itu air bandung
dipanggilnya soda gembira
maksudnya..
air bandung langsung tiada kena mengena dengan Bandung Indonesialah ya??
hiiiiiiii

baik
kembali kepada persoalan 
mengapa saya gembira???

(saya beri amaran dahulu : post ini dikhuatii akan difahami sebagai riak, tapi maaf ya,,bukan niatnya begitu, cuma ingin menggambarkan kegembiraan hati...sebab kenapa saya perlu gembira)


......mengadap tv
dan tedengar ceramah agama/ilmu 
oleh ustaz selebriti dan bukan selebriti

terpacul suara dari mulut saya tanpa sedar
sekarang ni mama rasa macam nak dengar je ceramah agama
kata saya kepada suami

dulu time belajar, selalu je dengar ceramah, tak diminta pun tapi dah biasa sangat sampai mungkin rasa tak appreciate..

bila dah lama tak dengar ceramah, mungkin rasa rindu itu datang
mungkin hati yang dalam itu sudah mula kosong
lopong minta di isi
hakikat yang menghalang ialah...tiada kesempatan (alasan)

jika dinilai, walau masih belum menyempatkan diri
hadir majlis ceramah diidamkan
paling tidak
saya kira...saya wajib bersyukur
dan bergembira
kerana masih punyai hati
yang rindukan itu semua bukan?
takutnya jadi..kalau hati kita mati
nauzubillah!!!

ya Allah, tetapkanlah hati2 kami'dalam iman dan
rindukan agamaMu ya Allah

Ibnu Abid Dun-ya berkata, Sebagian ahli hikmah berkata:
Hidupkanlah hatimu dengan berbagai nasihat,
Sinarilah dengan tafakkur,
Matikanlah dengan zuhud,
Kuatkanlah dengan keyakinan,
Hinakanlah dengan kematian,
Tetapkanlah dengan fana,
Pandanglah bencana dunia,
Waspadalah dengan permainan masa,
Berhati-hatilah dengan perubahan hari,
Tampilkanlah kepadanya kisah-kisah orang terdahulu,
Berjalanlah pada negeri-negeri peninggalan mereka,
Serta lihatlah apa yang mereka lakukan,
Dimana mereka berada dan kerana apa mereka berubah.

iaitu telitilah apa yang menimpa ummat-ummat yang mendustakan, berupa bencana dan kehancuran.


Saudaraku, hendaklah kita muhasabah diri, lihatlah diri kita, bagaimana keadaan kita ketika disampaikan ayat dan hadis kepada kita, apakah kita merasakan sesuatu yang bermanfaat darinya, ataukah kita tidak mampu merasakan apa-apa?

mode: INSAFFFFFFFFFFFFF (-_-)

salam sayang:
rose @ BV langkawi homestay pantai cenang

Comments

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..