Posts

Showing posts from May, 2015

Soda Gembira

Image
(sebab mengapa saya perlu gembira...)

sebenarnya mood saya gembira =)
bila terbit perkataan gembira 
terus saya teringatkan soda gembira
dalam cakap harian di Malaysia..
soda gembira ni air bandung
air yang kaler pink sweet
dan mengiurkan itu
bila air batu berlumba lumba timbul bila dikacau
dan bila ditelan..
dingin manisnya membelai tekak
aduhai...
(minuman ini feveret saya time anak dara dan preggy anak sulung dulu =)

buatan resepinya mudah
air putih
tambah sirap
tambah susu pekat/susu cair
tambah ais
siap!

resepi lebih sedap
gunakan air ais krim soda
lebih asyikkkk

peliknya di Indonesia--bandung
tidak pula dipanggil itu air bandung
dipanggilnya soda gembira
maksudnya..
air bandung langsung tiada kena mengena dengan Bandung Indonesialah ya??
hiiiiiiii

baik
kembali kepada persoalan 
mengapa saya gembira???

(saya beri amaran dahulu : post ini dikhuatii akan difahami sebagai riak, tapi maaf ya,,bukan niatnya begitu, cuma ingin menggambarkan kegembiraan hati...sebab kenapa saya perlu gembira)


......mengadap tv
dan tede…

kopi ke mama ....

Image
kopi ke mama..? tanya miss 3...Rania asal saya bancuh kopi (biasanya dan selalu 3-in-1 saja) mesti miss 3 akan tanya dan menyendeng
nak tau kenapa miss 3 begitu teruja dengan kopi entah saya tiada ulasan saintifik nak buktikan tapi time preggy Rania dan sedang tunggu hari ...hakikatnya over-due seperti biasa ..dan encik suami jadi mutawatif  menunaikan Umrah saya alami dihidrasi teruk apa benda yang masuk semua keluar balik hatta air kosong pun akan keluar balik sampai lembik dan tak de daya nak makan apa dah sebab penat satu dan letih serta trauma

dalam kecelaruan saya teringin kopi... bancuh kopi dan cecah biskut kering! nahhhh itu yang diterima! end up saya bertahan hanya dengan kopi dan biskut kering!
bila preggy adik Rania saya try kopi.. ohhhh its a NO-NO pening seharian!!! berangin pus pus =)
itulah secawan kopi secangkir cinta Rania the miss 3 jika kopi yg saya bancuh..pantang lepa mmg akan hilang =)
soo sweet of you darling Rania
tengahari tadi...saya ke giant Nilai urusan urusan activation simkad encik s…

spa bonda with love

Image
bila nak balik kg? tanya bonda pada saya tru telefon blum tau lagi mak..susah nak cuti serentak tambah budak2 pulak sekolah... saya macam beri alasan..
bukan apa..tambah bonda mak nak pesankan satu barang.. wahhh...apakah....? .....................................
akhirnya...ada kesempatan bonda hadir ke rumah kami instead of kami yang balik kg =) sebab ipar saya bersalin di Johor bonda transit dulu Enstek dan berlepas ke JB
ni barang yang mak nak bagi tu.. kata bonda dengan satu karung besar barang bau wangi haruman herba menusuk hidung macam familar je baunya
saya teliti barang tu ooh uncang herba siap uncang tuuuu
bukan apa, kata mak alang2 kutip herba bagi menantu  untuk mandian mommy n baby baru bersalin elok mak buat banyak terus pegun saya kagum
mak dah buah uncang/sachet pandai2lah awak buat marketing kata bonda yang buat saya sedikit ketawa wahhh interprising nampaknya bonda saya
saya sendiri terus rebus dan buat air mandian ingat time2 berpantang dulu mandian herba inilah yg diguna setiap hari

suami saya y…