alahai dr.....


salam 12 Rejab..
baru lepas baca entry mr.ben tentang kelahiran baby girlnya
tahniah mr.ben dan wifey
moga anak-anak menjadi permata hati keluarga

sebelum ni dah lama ingat nak share cerita
mr.ben dan orang lain juga pasti banyak pengalaman
bila berkunjung ke tempat yang jika takde tujuan kita takkan pegi...
iaitu hospital,,atau klinik

kalau tak ziarah orang sakit, ambil ubat atau kita sendiri yang sakit
pasti kita akan berkunjung
terpaksalah kan
jarang kot ada manusia yang bersiar-siar kat sepital
atau saja-saja nak ziarah dokter!

banyak cerita yang baik-baik
tapi banyak juga yang kurang baik yang boleh diperbaiki
kalau sepital gomen
banyak sangat yang kurang baiknya kita dengar
hospital swasta mungkin kurang sikit sebab servis berbayar beb!

Kes 1

saya pernah ke hospital swasta
sedikit masa lalu
servis over all ok, cuma adala time yang emmmm
contoh time saya dan encik suami 8 tahun lalu..
 (lama tu,,nak tunjuk yg event ni sangat terkesan di hati..)
jumpa dr. pakar swasta
untuk full scan anak sulung kami
almaklum excited

turn tunggu lama jugak
tapi sabar
bila masuk bilik dr. ...saya yang angkat tangan salam
yelah..orang Melayu, Islam pulak
off course dr. tu perempuan ok
sebab hospital swasta Islam...

ada seorang misi perempuan 
dr. mita saya baring
dan scanning bermula
dr. tak berkomunikasi langsung dengan saya
ibaratnya kat situ ada dia, misi dan alat scan yang dia pegang

bila dia scan, dia cakaplah repot dengan misi
bla,,,bla,,bla
lepas habis scan dia beredar

saya bangun sendiri dari katil..ejas apa yang patut
sendiri duduk kat depan dr.
tanpa eye contact sb dr konon tgk repot kad
ok takde pa ..katanya ringkas
jantina anak tau kan?
tanya dia...

tau..saya kata
dia tercengang..
iyelah,,sebab doktor ada sebut XX time scan tadi
nasib baik saya pun ada baca punya orang
buatnya saya jenis main tadah je
alamat jadi spesimen experiment jelah

saya minta repot yang dr pegang
saya belek dan saya cuba faham
dah dr tak brief saya pon...........
saya bayar apa...penat saya kumpul duit tau
nak dapat servis terbaik
ingat duit saya tak laku?

saya angkat skit suara
so apa yang dr, nak bagitau saya dengan repot yang dr ada?????

kene buat mcam tu ok
supaya dr. taklah treat kita mcm bahan uji kaji
biarlah ada sentuhan kemanusiaan sikit...
ye tak???

kes 2

anak saya 2 orang sakit mata
walau saya boleh ke farmasi dan minta ubat
saya lebih confident kalau jumpa dr.
biar dia bagi nasihat perubatan yang lebih profesional sikit

nak bawa budak kecik 2 orang
yang sakit mata
tanpa bantuan..
ingat senang ke..

saya if anak-anak penuh kereta
jarang singgah sana sini
nak isi minyak pun,,isi seblm budak-budak boarding
sebab susah nak kawal mereka
tambah persekitaran yang jenayah berleluasa
paranoid ok...

cek in kaunter..klinik swasta ok
ting....sy tekan loceng
misi datang
tak pandang saya pon
if nak buat keje lain
at least cakap la,,,sebentar ye puan
ni buat dono je

saya bagi salam..assalamualaikum
dia terkejut
sebab betul-betul dpn mata dia kan
..saya kata..laaa ingatkan saya halimunan tadi,,org tak nampak!
amarah saya macam dah nak start :)

selesai urusan cek in
tunggu giliran
nama anak saya dipanggil
2-2 saya bawa masuk dgn susah payah
nasib baik anak sy miss 8 ada tlg bwk beg

saya bagi salam
duduk tanpa disuruh
saya suruh anak-anak salam dr
budi bahasa budaya kita kan..walaupon sakit dan boleh berjangkit!

sakit apa?
dr tanya
sakit mata dr. saya kata
berjangkit dengan cuzin meka time kat kg
sy bg info..

oooo saya bagi ubat ini..ubat itu...
jangan buat ini,,jangan buat itu..bla-bla-bla

saya tanya lagi
mata anak saya yang bengkak ni ada komplikasi lain ke?
takde apalah...kata dr.

saya pun boleh ckp mcm tu
saya google je..ubatan td dgn sng saya blh dpt
siap do n dont lagi

dr. tak pegang langsung anak saya
cek mata ke..
pegang nadi ke..
cek suhu ke..
tidak ada body contact langsung!
alahai dr....

if prosedur tu tak berkaitan pon
apa salahnya kan...
buat2 lah pro sikit

end up...ubat pon dapatlah
plus consultation charge
agaknya if ada unsur sentuhan tadi
adala pulak service charge tambah ye....

alahai dr....

kes 3

lepas bersalin anak ke-3 
ain rania
baby dalam balang kaca lagi
saya diminta jumpa dr. orthopedix
entah kenapa dr. x dtg..saya yg kene pegi
menapak pulak tu
baru 3 jam lps bersalin
takde inisiatif ke bg kerusi roda?
saya menapak juga
diiringi misi
ke level bwh

saya sampai di klinik orthopedik
dr. tanya saya kerja apa
saya jawab..-pensyarah,,pendek
dia tulis sesuatu di kertas kecik
CHD
Congenital Hip Dislocation
ok puan balik google ni..

alahai dr.......;)



The BV – A Langkawi Homestay (Cenang Beach)
Welcome to The BV-A Langkawi Homestay (Cenang Beach). It is strategically located in the radius of Cenang Beach, Langkawi. Surrounded by paddy fields, airport/MIEC, beaches and tourist hot spots, to make everything you need closed to you. We have 2 and 4 room homestay for your convenience
+6012-310 6096, +6012-331 3020, bvlangkawi@gmail.com

BV HomeStay Type
BV Type
Bed Type
Peak Season
Low Season
Extra mattress
Discount!> 2 nights
2 room
Double bed
X 2
160
150

No charge
(2 sets)
With Deposit
320/300
Full paid
300/280
4 room
Double bed
 X 4
320
300

620/600

600/560

Info/booking/reservation: +6012-310 6096, +6012-331 3020  email: bvlangkawi@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..