Posts

Showing posts from May, 2014

teh o ais laici duplicated!

Image
gambar di atas adalah menghargai sis hazila di blog beliau beliau memaparkan gambar yang cantik tanpa resepi tentang teh o ais laici dengan natural light shot banyak gambar dan resepi menarik di blog beliau jemput ziarah...
saya minta izin beliau untuk ilustrasi dan saya duplicate teh o ais laici beliau:) sebab terliur tengok dan kebetulan saya ada beli buah laici segar! warnanya merah yang mengujakan dan rasanya sgt manis! (kadang kena juga yang masam-masam manis-nature laici memanglah begitu)
biasa saya jumpa laici dalam tin rasanya hampir tiada beza dengan yang segar cuma elemen kesegaran itu lebih terasa dan tidak dapat ditandingi laici dalam tin
nampak teh o ais laici sis hazila dia pulak tak bagi resepi saya agak-agaklah dengan melihat kpd rupanya:) saya ubahsuai siki minuman ni menggunakan laici segar besssst sgt tambah Ramadhan dah dekat ni sungguh menghilangkan dahaga saat tekak dilalui laici ni..
...............................................
resepi teh o ais laici duplicate :)
rendam uncang t…

...biarlah jangan separuh

Image
"Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi dan binatang yang (ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah. Tetapi barang siapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedang dia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Al-Baqarah: 173)
sumber
kisah coklat cadbury kecoh di laman sosial dan media bermacam respon diterima terutama masyarakat Islam sungguh.. elemen khinzir zaman sekarang telah jauh advance dahulu kala kita mungkin membayangkan khinzir dan dagingnya secara fizikal sekarang..hatta DNA khinzir pun perlu diperhalusi
ada respon nakal di wall saya bunyinya begini...
DNA khinzir dalam coklat.. ramai yang dah tak beli/makan sebab Allah kata Haram
Allah kata tak tutup aurat itu haram kenapa masih ramai belum tutup aurat?
nak bincang cara ilmiah..memang akan jadi panjang lebar saya ulas dari segi pemerhatian saya terhadap orang Melayu Islam kita kebanyakka…

a thank you and a hug!

Image
selepas lama berusaha awal pagi lagi  urine pertama si isteri di self test dengan UPTK (urine pregnancy test kit) akhirnya urine test diuji si isteri itu menunjukkan dual band positive pregnant Alhamdulillah
dengan syukur dan excited si isteri tak sabar nak maklumkan pada encik suami situasi biasa bukan? sebab it needs two to have one kata omputih
sebab encik suami dah keluar kerja awal si isteri tak nak lah nak wass app ke apa ke gambar UPTK tu sebab bukan apa wass app pun ada limit bukan semua boleh di snap dan wass app! aib tu.. walau wass app suami sendiri apatah lagi di share di wall fb malu... UPTK itu pun parking di bilik air peribadi rumah sehingga petang suami pulang selesai maghrib berjemaah si isteri dengan bertekung bergegas masuk bilik air dengan hati-hati takut tersadung
ditunjukkan UPTK pada encik suami dengan malu-malu malu itu indah bukan? dengan syukur dan gembira dan tanpa diduga si suami memberikan satu pelukan sayang sambil sebut,,,t.e.r.i.ma k.a.s.i.h
bahagianya si isteri sebab pilihan mengandu…

"Because You Loved Me"

Image
"Because You Loved Me"

For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful baby
You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through through it all

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me


You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I'm grateful for each day you gave me
Maybe I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed be…

Dunia YaYa..

Image
anak kedua saya namanya Asma Surayya. saya panggilnya yaya,, dia membahasakan dirinya kak ngah
lama juga dia terkurung dengan gelaran adik kerana pada usia 5 tahun baru adiknya yang ke 3 lahir justeru yaya sebenarnya agak manja atau bahasa senang,,,dimanjakan dalam tempoh itu
kadang saya rasa bersalah bila ada adik.. karenahnya makin bertambah yaya ada-ada saja masalah yang ditimbulkan saya faham dia nakkan perhatian
puncanya seperti di atas sebolehnya kata orang: jangan bezakan anak! hakikatnya, anak-anak adalah berbeza dan saya mengaku tak mungkin boleh amalkan kesama rataan kerana tuntutan setiap anak itu sendiri berbeza! yang pasti, saya juga cuba berlaku adil...
yaya bijak dan sangat independence sangat suka bermain cakap suara kuat ketawa lebat-lebat tapi dia juga sangat cemerkap dan kasar suka buli kakak dan adiknya mungkin fizikalnya lebih mantap berbanding kak long dan adiknya namun hatinya sangat lebut sensitif dan mudah merajuk aduhai.... kata orang..dalam hati ada taman

yaya suka menangis untuk tarik per…