work smart!


terkedu!
wordingnya mudah..
selalu disebut
selalu juga didingar

tapi bila supervisor bercakap..
WORK SMART!
seolah segunung batu jatuh atas kepala
dan dengan pening-pening..
minda mula berfikir...

macam macam telahan hadir
aku tak cukup smart ke?
alamak terpukul rasanya...

memang lepas tukar supervisor ni
tak banyak progress sangat

kadang malas dan malu nak bagi alasan
tak sihat lah
wedding lah
anak sakit lah
suami tak sihat lah
holiday lah
radiator kereta rosak lah

tak mungkin dr. akan layan
walau dia mungkin dengar
semua maslah tu

tah naklah klise kan
tapi kadang
rasa macam takut bayang sendiri
tapi dengan leka
biarkan masa berlalu
progress tak buat
lepas tu takut..
seriau danmacam-macam

sebenarnya
lagi tak setel tesis ni
dia macam hantu!
selalu menakutkan dan menghantui!
tidur malam dan sedar siang!

tapi anggaplah supervisor nak ingatkan
ya...
itu kan tugas supervisor

yang penting, berapa banyak dah siap
bukan berapa kuat kita usaha!

baik dr...
saya ambil positif

mantan supervisor pernah juga meninggalkan kata keramat
sebelum quit ukm dan berhijrah ke unisza

rose...
orang bijak , tak boleh buat PhD
tapi yang buat phd adalah orang sabar...

ini adalah pelajaran dan pengajaran

sangat envi dengan kawan yang dah viva harini dan dah submit hard cover tesis semalam!

common rose! you can do it!

tales of my phd.....

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..