Posts

Showing posts from January, 2014

Chiffon twist..emm alahai

Image
saya sedang beralih dari lycra ke chiffon shawl pun dah banyak juga chiffon ada sahabat jual chiffon twist saya try dulu satu
warna dan ciri menepati tapi sedikit "keras" dan panas kawan punya pasal ambil lah satu...
al kisah.. saya biasa beli either direct atau online kadang tak sempat beli direct saya online aja
tapi bila online ni, tawakkal tinggilah jugak takut yg dipandang  lain, dipakai lain
tapi yg mudahnya bila beli online.. payment dan urusannya mudah kita bayar dan dapat/pos
kawan saya ni baru berniaga agaknya saya minta no.akaun lah senang nak transfer payment dia taknak..nak terima cash! dan nak jumpa... aduiii.
dah tu,,janji nak jumpa ikut time dia pulak patut kita nak bayar, ikut time kitalah... customer is always right apa... again..kawan punya pasal..layan jelah
rupanya strategi.. dia insist nak face-to-face dgn kita supaya .. dia boleh promote tudung lain jugak
saya ni bukan gila membeli pun beli ikut keperluan dan kemampuan jugak.. kalau sehelai dah berpuluh ringgit.. takkan saya nak beli …

Andainya Salji turun....

Image
Cuaca Dan Suhu Sejuk Melanda Malaysia Januari – Februari 2014

Fenomena suhu sejuk yang melanda Malaysia sejak kebelakangan ini semakin terkesan dan menjadi topik perbincangan di kalangan pengguna media sosial yang memaklumkan rasa sejuk di kawasan tempat tinggal masing-masing

Malah ada juga yang menyifatkan fenomena ini agak pelik memandangkan pada anggapan mereka suhu panas kebiasaanya terasa pada awal tahun tapi sebaliknya berlaku
Bagaimana pun Jabatan Meteorologi Malaysia menjelaskan situasi berkenaan dalam satu lampiran kenyatan menerusi Portal Rasmi Jabatan itu di pautan http://www.met.gov.my dengan memaklumkan bahawa
CUACA DAN SUHU SEJUK MELANDA MALAYSIA 2014  JANUARI FEBRUARI
Fenomena ini adalah biasa (normal), kebiasaannya bulan Januari dan Februari adalah tempoh di mana suhu minimum adalah agak rendah berbanding dengan bulan-bulan yang lain
Paling terasa adalah kawasan pantai timur di Semenanjung Malaysia dan faktor ini disebabkan oleh luruan udara sejuk dari tanah besar C…

101 tips mudah kan Kerja rumah

Image
Saya suka mencari tips yang boleh membuat kerja-kerja rumah lebih mudah! Dari segi penjimatan atau mencari kegunaan baru untuk barangan lama.
Dalam post ini saya telah kumpulkan 101 tips dari seluruh web untuk membantu anda menjimatkan masa dan wangdalam setiap bilik rumah anda.


The simplest way to slice a bunch of cherry tomatoes is to sandwich them between two plastic lids and run a long knife through all of them at once!
Via Food52.com

Keep brown sugar soft by storing with a couple of marshmallows
Via Storage and Glee

Far cheaper than having coloured keys specially cut!
Via The Chive

Install a regular coat rack low down the wall to store shoes safely of the floor
Via Destination Unknown


Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Image
anda pasti tahu sirap kan? kalau di Malaysia,, sebut saja sirap kita dah maklum dan terbayang  air sirap merah nan sejuk lagi mendamaikan..
ianya kadang perkara basic saja gula dan pewarna merah tapi ada yang bila buat jus sirap.. letak pandan, gula batu, gula pasir dan sebagainya
saya pernah merasa satu sirap yang sangat sedap rasanya biasa saja tapi bila minum rasa tak puas nak...dan nak lagi
sirap sedap ni time wedding adik saya di kg-Langkawi biasalah..bila kita tanya caterer.. apa resepi??? dijawabnya...rahsia adoiiiii katanyanya, catering mereka memang famous dgn sirap sedap! pulakkk jadi tak tahulah apa rahsianya... eemmm
pada satu masa encik suami sediakan sirap dirumah saya tahu, ini bukan ready made sirap ni (sebab ready made punya dah habisss...)
saya puji.. sedapnya sirap yg abah buat ni.... kebetulan kami menjamu pak sedara n family dari johor nampak mereka pun pulun minum tak henti sedap la kot...
rasanya seakan sirap yg saya minum time wedding dulu jeng3x
saya tanya..apa rahsia? encik suami jawab.. abah …

Saya tak akan mungkin lebih kurus!

Image