bila kapur bertemu kunyit...


lately saya perasan yang tindak tanduk saya banyak yang auto-mode
auto-mode ni macam buat benda tapi tak pikir
sebagai contoh..mungkin sebab dah rutin
keja dah jadi macam automatik
selalu letak hand phone dalam hand bag
kerap kali akan sendiri tahu yang dalam hand bag ada hand phone
bila menggagau cari hand phone dalam beg  baru otak berfikir..
eeh aku dah masukkan ke belum hp dalam beg???
haa sudah
tu namanya buat keja tak pikir!

ada cerita kelakar..
kesan dari auto-mode di atas
saat buah pisang tepi rumah masak
dan nak jadi cita, teringin nak makan goreng pisang
otak berfikir secara teknikal saat tu
tindakan macam ala robot yang dah di programkan
ambil tepung beras, tambah tepung gandum sikit
letak garam halus, letak serbuk kunyit..memang ini resepi biasa saya buat
tiba-tiba otak terfikir yang dalam gobok ada kapur sirih bonda bawa dari kampung
otak fikir lagi..

ooo goreng pisang rangup kalau letak air kapur sirih
bancuh air kapur dan masuk.....
(tak fikir dah yang adunan dah ada kunyit!)
 tak sempat fikir, terus terkejut dan time tu jgk dapat jawapan!

bancuhan tadi jadi merah!!!kunyit + kapur = merah!
hanya dalam sesaat! memang tak sempat fikir dah..
jadi pe nak buat, bancuhan dah ada,,goreng jelah pisangnya
 
hahahahahah goreng pisang kaler merah la mak ngah!
merah pun merah lah...
tu sebab, orang umpamakan, macam kapur dengan kunyit
chemistry nye hebat!
tak sempat kata-apa, dah merah!

jadi? moralnya
1-fikir dulu sebelum buat pape,jangan main balun je
2-jadilah chemistry yang hebat dengan sape=e saja gandingan anda seperti kunyit dan kapur..asal bendanya baik
3-goreng pisang saya walau kalernye merah,,tapi tetap sedap!hoho




Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..