Posts

Showing posts from June, 2013

Qurrota A'Yun : Menjadi Diri Mu

Image
Saya dah mula perasan akan rutin yang makin mencengkam. bak kata pakcik spiderman, with great power, comes great responsibility. Masa yang Allah bagi tetap 24 jam tapi masakan terlalu padat dan sendat rasanya kesempatan itu. itu tandanyanya hidup dah sangat keduniaanlah tu..kan..kene muhasabah balik
kadang dalam kesibukan rutin dan kerjaya, kita macam seolah hilang diri sendiri. kadang senyum pun dah kurang, kurang masa lah konon...
kesempatan luangkan "quality time" kononnya dengan encik suami dan anak-anak sedikit hari lalu, seolah ruang sempit diberikan untuk melompat keluar dari kepompong rutin harian yang skema. kami ke jemputan walimah/wedding student encik suami. nama je student, tapi hakikatnya dah ada anak dara, student dewasa...
wedding di buat di Dewan Melati, Perbadanan Putrajaya Presint 3. kami sampai dewan around 3;13 dan majlis pun dah surut. student encik suami pun  baru nak jamah nasi, pengantin pun dah bergambar di pelamin santai, juadah pun hanya tinggal nasi…

Langkawi Blaque Villa Homestay kini di my travelmob dot com!

Image
memang menjadi hasrat untuk menambah baiki keadaan homestay kami nan satu ini, Langkawi Blaque Villa Homestay. kami menjual bukan sahaja penginapan ala kampung dan homestay ekonomi kepada tetamu yang memerlukan malah kami menjual bersama pemandangan kampung yang cantik dengan sawah padi serta bukit bukau. Juga budaya kampung yang kian dilupakan. kononya hasrat kami begitu.
dalam proses semua ini direalisasikan, amat teruja bila untuk tahun kedua, BV telah kini didaftarkan di my.travelmob.com. terkini, BV telah berurusan dengan orang dari Bangalore dan Filipina juga Indonesia. menarik bukan? alangkah best bila indahnya kampung saya dapat juga dikongsi dengan orang internasionale!
semalam juga ada berita manis, BV dirisik juga oleh Agoda, isnt sweet?kan jadi kita tunggu next posting entittled BV is now at Agoda. yeay...
BV maju setapak lagi. mohon doakan keberjayaannya. jika nak ke langkawi, jomlah ke Langkawi Blaque Villa Homestay!

The Recipe Is NOT Secret!

Image
Biasanya masakan, jika sedap, kita pasti akan tanya, apa resepinya? tuan resepi mesti jawab: eh rahsia...
kadang bila dapat resepi.. bila buat, asik tak jadi,, macam ada yang tak cukup atau terlebih atau ada yang tak kena
tapi saya tabik KNJ.. blogger masakan yang sangat humble resepinya mudah,sedap dan wallah! 
bila tengok entri tentang kek kukus mudah saya tidak percaya ia semudah itu! saya komen di blog KNJ dan innocently asked about sumthing surprisingly KNJ answered in very delighting manner! saya sungguh terharu..
lantas saya cuba try test buat ikut resepi KNJ ini hasilnya! terima kasih KNJ moga anda dirahmati selalu...


KEK COKLAT KUKUS MUDAH
Bahan A
1 cawan gula
1 cawan sebuk koko
1 cawan minyak mazola
1 cawan air panas
1 cawan susu pekat/susu cair/susu segar
1/2 cawan milo
1 sudu kecil nescafe (saya x letak)
3 biji telur

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
-ayak bersama 2,3x

Cara memasak..
Satukan semua bahan A hingga sebati. Masukkan bahan B. Kacau rata. Letak dalam loy…

An Itennary In Cameron Highland 2D1N

Image
Day 1:

bertolak dari Langkawi 11pg, naik feri punyalah sesak, drop Alor Setar around 1pm dan terus drive ke Cameron.

tiba di Cameron lepas asar menjengah maghrib dan ingin Check In di Hotel Jasmin of Brincang. Encik Suami book via Agoda a day before.

mungkin sebab cuti sekolah, agak pact Cameron ni, nak cari parking punya susah, Encik suami drop untuk check in dan hujan mulai turun. encik suami beli cendawan goreng buat bekal kami dalam kereta. sedap tapi sejuk gedi cendawannya!

Hantar barang ke bilik hotel dan bergegas Jamak Ta,khir. Jasmin Hotel ni frankly speaking sangat sweet, ; lobinya comel, terus mengadap elivator. Bilik kami 409 di tingkat 4. ada 2 katil, satu queen dan satu single. oklah untuk kami  5 beranak. ada tv dan cofee corner. cukup ruang untuk solat dan bersih.

 dalam bilik air yang luas ada 3 towel kaler biru, air punyalah sejuk, nasib baik ada water heater.

lepas solat kami ke pasar malam, nampak time lalu petang tadi, yang slacknya, hujanlah pulak, jadi terpaksa beli pa…