Posts

Showing posts from May, 2013

Di sini Kasihku Tertumpah..

Image
Mengapa anda berminat dengan KUIS
terngiang soalan diajukan sewaktu interview sebagai pensyarah 10 tahun lalu..usai soalan itu ditanya,,minda bagai menerawang laluan sebelum tiba ke bilik interview..Tasiknya yang mendamaikan, kubah masjid tersergam, rimbunan buluh kuning yang melambai..
bagai nak jawab pada interviewer yang..saya berminat dengan KUIS sebab kampusnya cantik! tapi sangat material pula bunyinya..
lantas saya menjawab pasti; saya berminat dengan KUIS kerana bi'ah islamiah yang terpancar padanya dan saya yakin KUIS dapat menyuburkan minat saya yang mendalam terhadap akademik!


Alhamdulillah, telah 10 tahun lebih saya menabur secebis budi di KUIS. tipu jika saya tidak sentimental setelah 10 tahun berkhidmat! tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bermain. begitu kata orang tua-tua. 
anak didik saya dah ramai yang berjaya, menjadi "somebody" dalam diri mereka sendiri. kerapkali bertemu di FB, mereka mengucap terima kasih, ucap selamat hari guru, juga jem…

Terima Kasih C.I.N.T.A

Image
si fantastik surayya dan si planner aisyah saya hantar ikut rombongan sekolah ke aquaria klcc. sengaja biar mereka bersosial secara sihat dan dek tidak berkesempatan membawa sendiri mereka ke situ. khabarnya aquaria klcc best!

7 pagi mereka bersiap ke sekolah dan saya tidak ikut serta rombongan. biar si kakak aisyah handle adiknya surayya. saya paranoid juga bila fikirkan semua kemungkinan. mana tau, surayya tu macam explorer sikit, takut hilang ke sesat ke..tapi saya percaya pada cikgu dan pengurusan sekolah juga tawakkal pada Allah, InsyaAllah...

4 petang saya jemput mereka semula yang dah selamat sesi lawatan. punyalah comot, ke aquaria pun comot?pelik kan? tapi budak-budak,,taulah...

si aisyah yang agak imaginatif bercerita yang dia excited dengan persekitaran aquaria yang besar, banyak ikan..she talking about the macro things..

si surayya pulak yang very objective fokus cerita tentang buaya!banyak-banyak benda kat aquaria tu dia takjub dengan buaya!can u imagine? surayya descriptivel…

Fadhilat Rejab dan israk Mikrajnya...

Image
KELEBIHAN BULAN REJAB
Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat. Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.
Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.
Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)
* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).
* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).
* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.
* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.
* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.
* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutu…

Rania Suka Veges Medley

Image
sangat sangat teruja dengan Rania yang dah mula nak makan. bila time makan family, Rania mula buat muka kesian, macam dia teringin sangat nak rasa apa yang kita makan. thats a very good sign!so, time makan Rania akan sama dengan time makan family, tapi Rania makan Veges Medley!kadang rasa Rania tak ikhlas makan makanan dia, iyelah, aspek rasa sedap atau tidak pada baby mungkin subjektif pada kita, tapi Rania akan lebih excited kalau makanan dia ada rasa manis-manis dan diolah selalu. nak tambah perasa, tak sesuai, jadi veges medley setakat ni macam boleh puaskan selera Rania. bahan asas pastinya karot!brokoli dah cuba, tapi bau dia agak kuat, bayam pula cepat rosak, celeri boleh diberi sekali sekala. rutinnya saya akan buat veges medley ni..
3 sudu besar beras + 3 cawan air...direbus hingga kembang dulu dimasukkan potongan karot + kentang + kurma
kadang saya + potongan dada ayam / isi ikan

bila sejuk..kisar halus dan hidangkan pada si manja....
selamat Hari Ibu untuk semua ibu!

Ajar si kecil tentang cintaNya

Image
Salam ukhuwwah, salam mawaddah buat semua..
Anak adalah anugerah Allah yang tidak ternilai harganya. Memiliki anak yang bijak lagi soleh merupakan idaman setiap insan. Mampukah kita mendepani cabaran di dunia masakini yang penuh cabaran dan noda ini untuk melahirkan zuriat soleh yang mampu mendoakan kesejahteraan buat kita suatu hari nanti..
Menghadapi realiti anak-anak murid seagama setiap hari di sekolah , hati saya banyak mentafsir dan berfikir. Benarlah pelajaran dan ilmu agama ibubapa amat mempengaruhi sakhsiah dan aqidah anak-anak mereka. Kalau tidak, terjadilah apa yang telah terjadi..Sedih hati saya melihat sebahagian besar anak-anak bangsa seagama hidup dalam fantasi keseronokan yang mereka cipta sendiri. Tiada keinginan pada agama. Apatah lagi untuk memahami erti mencintai Allah dalam segenap aspek kehidupan. Sebagai guru, kadang-kadang saya hilang punca..di mana mahu saya mulakan dalam ruang dan peluang yang terbatas...
Justeru, harapan saya terutamanya buat ibub…