CDH: Raniaku 1:55 dalam seribu!

Ain Rania
kelahiran Rania memang dinantikan. Alhamdulillah, dia baby yang sangat comel. ikhlas cakap..antara 3 puteri saya, Rania paling comel. mukanya bulat, mata sedikit sepet..ikut arwah atoknya orang Melaka, kulitnya mulus dan putih gebu.

proses kelahiran sama dengan 2 puteri terdahalu, secara vakum. tapi pagi itu ada panggilan di wad oleh doktor kanak-kanak. minta saya jumpa doktor orthopaedic. saya sedikit gusar. saya maklumkan suami untuk sama-sama mengadap doktor. asal di offer wheel chair,,,saya berjalankaki sahaja dek kegusaran melanda

doktor bagitau semasa rutin check up baby, ada clicking sound pada hip kiri Rania dan doktor bagi slip comel tertulis CDH dan DDH minta kami google. mudah kerja doktor sekarang ek dengan adanya encik google. first time saya tahu CDH tu apa..Congenital Dislocation Of the Hip!nisbah 1:55 kelahiran...dan Rania terpilih!



macam biasa, saya lebih tenang berbanding encik suami. dalam hati saya selalu doa yang baik-baik sahaja. doktor nasihatkan kami pakaikan Rania 2-3 lapis diaper untuk support hip Rania walau dimaklumkan kaedah itu sedikit kontroversi. demi yang terbaik kami ikutkan saja. selepas Rania umur 3 bulan, ada follow up dengan doktor.



selepas 3 bulan, hip Rania di Xray, dan doktor measure jarak dari ball ke socket 0.2mm dan lablekan result itu sebagai promising. kami diminta follow up lagi bila umur Rania 6 bulan.

6 bulan kami datang lagi dan xray. ada masalah lain. soket tak develop properly. ia kecil berbanding dengan contra lateral....mungkin sebab ia tak intact so that ia tak dapat sentuhan dan tak develop. entahlah....kerisauan mula timbul.

kami dirujuk kepada sahabat encik doktor Azaidin, iaitu prof.Dr Halim of HUKM. katanya prof. pakar dalam kes CDH kanak-kanak. Doc. Azaidin membayangkan another observation period akan berlangsung, mungkin di simen atau di operate!Allah....

diagnose dan treatment ni seeloknya sebelum Rania berjalan!

tak tidur lena kami dibuatnya siapa tak risau bila membayangkan sikecil akan mengalami masalah berjalan dan seumpamanya bila besar nanti. pasti risau!

saya buat navigasi dengan encik google, dan jawapan encik google sedikit sebanyak sama dengan apa yang doktor bagitau.

saya google dengan Allah! saya pasti the Miracle is with HIM!
Allah selamatkan cinta hati saya Rania.. 

sepanjang tempoh observasi Rania/setiap 3 bulan, kami memang tak lena tidur dan tak putus berdoa. di samping itu, kami terus pakaikan Rania 3 lapis diaper. pengasuh Rania juga saya brief properly supaya dia juga support dengan pakaikan Rania diaper 3 lapis. jenuh juga kami explain. keluarga dan teman rapat juga tahu dan turut berdoa. majoriti orang menyangkakan bahawa CDH ini akan menyakitkan baby...tidak sebenarnya...baby tidak sakit langsung dan itu juga membuat tambah suspen.

disamping amalkan pemakaian diaper 3 lapis supaya ia support hip Rania dan buat kakinya agak terkangkang dan hopfully boleh socket dengan baik, saya juga amalkan Rania untuk minum susu kambing. dan tak putus-putus berdoa

tiba pada appointment kami yang terakhir..suspen hadir seperti biasa...ketika ini Rania dah berjalan pada usia awal 10 bulan!perjumpaan dengan Prof. Halim seperti biasa agak santai dan friendly..

apa khabar puan
sapa prof...
alhamdulillah Prof...saya balas 

di dukungnya Rania..
dah boleh jalan ye sayang
tanya prof pada Rania
cuba berjalan sayang, uncle nak tengok
Rania berlari masuk bawah meja

macamana ye puan
prof tanya saya...
saya balas,,macam mana macamana prof?
macamana puan nampak Rania ni?
saya jawab.. too me nampak ok je
but im not the expert prof...you are...sambil cuak saya senyum

prof senyum juga dan jawab..saya pun nampak ok
nak tergelak pun ada
tapi syukurlah yang banyaknya...Alhamdulillah....

puan dan encik Razif..
saya ingat kita discaj kes lah ye
Rania dah discaj....dan CDH Rania is gone!
Terima kasih prof
terima kasih Allah

jadi tiadalah prosess dye ..
tiada juga proses simen
dan tiada juga operation

yang ada hanyalah syukur...syukur dan syukur...
terima kasih Allah!

What is (CDH) congenital dislocation of the hip?

Congenital dislocation of the hip (CDH) is a condition found from birth where the ball and socket joint at the hip does not stay locked together as it should.

The top of the thigh-bone (or femur) normally has a ball shape which rolls around within a “cup” shaped socket in the pelvic bones. This allows the leg to move through a large circle at the hip.

In some babies the shape of the ball or socket has not developed properly, which means that they easily become detached – the socket may be very shallow or small for example.

Alternatively the ligaments which usually hold the ball and socket together may be loose or stretched.

As a result the ball part of the joint may come out of the socket completely, or simply be looser than it is. If this isn’t corrected the child may grow up with legs of different lengths and an abnormal gait, causing pain and the early development of osteoarthritis of the hip joint. So, while congenital dislocation of the hip isn't a life-threatening problem - and babies are unlikely to experience pain because they're not putting any weight on the joint - it can have long-term complications, especially if not treated early.

The condition is also now known as developmental dysplasia of the hip (DDH) although many people still know it as CDH. This new name reflects current understanding of it as an ongoing problem related to abnormal development of the hip. Also, the condition appears in various ways and is not always present at birth (hence not always ‘congenital’). DDH covers a range of developmental disorders of the hip, from mild abnormalities to severe dislocation.

Symptoms

All newborn babies have their hips checked for DDH within a few days of birth and at six weeks, so that treatment can be started early if necessary, long before damage occurs.

One of the first things doctors ask parents about or check for is a clicking sound when the baby's legs are moved apart. This sound occurs when the ball slips out of the socket – a sign that there is a problem. With a full dislocation, the leg "rides up" so it’s shorter than the other one.

If tests don't pick up the problem, the dislocation can cause symptoms when the baby starts to walk. These may include:

  • Delayed walking
  • Abnormal waddling gait (the affected leg is shorter)
  • Asymmetrical thigh creases (an extra crease on the affected side)
  • Inability to abduct the affected hip fully (move the leg out away from the body)

Causes and risk factors

More than one in 100 newborn babies has 'unstable' hips (which can be dislocated by the doctor during testing), but only one in ten of these is a true dislocation that requires more intensive treatment. In some babies, the socket fails to develop as it should during the early months and years of life and DDH only therefore becomes apparent after the newborn period.

Girls are affected six times more often than boys and, rather strangely, the left hip is four times more likely to be affected than the right (this is thought to be a result of the baby's position in the womb). In a third of cases, both hips are affected.

All newborn babies should have their hips checked by a doctor who knows exactly what to look and feel for.

An ultrasound scan is often used to confirm the diagnosis, and it has been suggested that this should be used to screen all babies for DDH. X-rays of the hips may be useful in older children, and sometimes more sophisticated imaging such as CT or MRI may be used.

Treatment and recovery

The recommended treatment depends on the extent of dislocation and the shape of the hip socket.

In newborn babies, holding the hip flexed and abducted (with the leg pulled up and turned out) for one or two months may be all that is needed. This keeps the top of the femur in the right position while the ligaments and bones grow and strengthen around it. This position is maintained by the use of a brace, splint or harness - devices known as orthoses and fitted by health specialists (known as orthotists). Occasionally, a newborn baby is put into double or even triple nappies for two to three weeks until orthoses fit them, but this strategy is controversial.

Surgery to align the top of the femur and the hip is sometimes necessary especially when DDH is diagnosed in children over the age of two.

Disclaimer

All content within BBC Health is provided for general information only, and should not be treated as a substitute for the medical advice of your own doctor or any other health care professional. The BBC is not responsible or liable for any diagnosis made by a user based on the content of the BBC Health website. The BBC is not liable for the contents of any external internet sites listed, nor does it endorse any commercial product or service mentioned or advised on any of the sites. See our Links Policy for more information. Always consult your own GP if you're in any way concerned about your health.

from dr.rose with luv.

i uv my rania
15 April 2013

Comments

  1. Salam. Pn rosfazila, anak sy juga didiagnose ada ddh. Sy ingin tahu pengalaman pn menjaga anak ddh. Skrg doc hanya suruh sy pakaikan double nappies pd baby sy. Sy amat bbesar hati jika pn sudi share pengalaman pn. Jika pn tidak keberatan, ini emel sy farisa_pisa@yahoo.com.my
    Tq. :)

    ReplyDelete
  2. Hi Rosfazila.. Thanks for sharing your experience about ddh. My niece has just diagnosed ddh also. It will be great if you can share your experience in details related to the treatment used to be given to your baby. Thanks ��

    ReplyDelete
  3. This is my email ariantychangi@ymail.com. Thanks

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..