ingatan berbungkus "humble"

Banyak aktiviti diperhati setakat berpantang 35 hari. di bandar, tetamu ziarah memberi sedekah berupa barang keperluan bayi sehinggalah kepada wang tunai tanda Tahniah dan kesyukuran. alhamdulillah, kami simpan untuk Rania semua pemberian itu. bila pulang ke kampung, besar hajat dan hati orang kampung ziarah baby, tiada hadiah berupa barangan, cuma ada kuih dan manisan. wang tunai di bungkus kertas tisu dan diselit pada tilam bayi. walau kadang tidak perasan dek ke'humble'an bungkusan tunai itu. walau nilainya sebesar RM2, kami tetap terima dan bersyukur. sebenarnya bukan pada nilaian tunai tapi pada ingatan, kesyukuran dan ukhuwah.
 
 
Dari Hakim bin Hizam r.a katanya:”Tangan yang di atas (tangan yang memberi) lebih baik dari tangan yang di bawah (tangan yang menerima atau meminta). Maka kerana itu mulakanlah memberi kepada keluargamu. Sebaik-baik sedekah ialah ketika kaya. Sesiapa yang memohon dipelihara (agar ia tidak sampai meminta-minta) Allah akan memeliharanya dan sesiapa yang memohon dicukupkan (agar ia tidak bergantung selain kepada Allah) Allah akan mencukupkannya.”
 
(al-Bukhari)
 
 
Huraian
BERSEDEKAH dalam Islam bukan sekadar memberi wang ringgit kepada mereka yang memerlukan. Konsep bersedekah dalam Islam adalah luas, membabitkan perkara yang membawa kebaikan sama ada dalam bentuk kerohanian mahupun fizikal. Setiap orang yang berbuat kebajikan nescaya diberkati Allah dengan dikurniakan kesejahteraan hidup dan mendapat rahmat-Nya. Allah juga akan mengelakkan hartanya daripada kecurian atau hilang. Dalam surah al-Lail, Allah telah menyatakan tentang sifat kedekut dan ego di mana orang yang bersifat demikian kehidupannya akan dipenuhi dengan liku yang sukar dan bermasalah. Bahkan Seseorang yang tidak suka bersedekah adalah umpama seseorang yang mempunyai benih tanaman, tetapi tidak pula ia menanamnya. Orang yang tidak suka bersedekah ini tidak akan dapat memungut atau menuai hasil rezekinya itu.

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..