Alahai...Tak Faham


alahai..
memang tak faham
kenapa kuih pulut hijau
berkuah gula melaka pekat ini
selalu menjadi igauan
tambahan time puasa

hijaunya memikat...
lemak pulutnya menawan...
kuah pekatnya..manis..
atau,,

mungkin baby kat dalam kali ni
pun "girl"
kata orang..
bila pregnant anak pompuan
selalu triginkan benda manis

tapi ada satu lagi yang saya tak faham
bila ada wanita, ibu dan juga sahabat
tidak senang bila
tengok kita pregnant
kenapa ye??

bukankah dia juga wanita
juga ibu
berilah support...
bukannya repot!

bukankah dia juga pernah dan akan pregnant lagi
ada masalah kah bila orang lain concieve?
selalu think bad
talk bad
negative statement
unsopportive statement..

sungguh saya tak faham
...alahai..
X file sungguh la
macam cerita tak penah paham
kenapa suka lopes???

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu anhu berkata : Rasulullah SAW bersabda : "Sesiapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta dan tidak meninggalkan berkelakuan dengan dasar dusta (ertinya berdusta dengan anggota), maka Allah SWT tidak akan memberikan apa-apa ganjaran ke atas keletihannya meninggalkan makan dan minum (maksudnya berpuasa)". (Hadith Riwayat Bukhari)

Dan dalam riwayat Imam An-Nasai juga daripada Abu Hurairah Radhiallahu anhu Rasulullah SAW bersabda : "Ada banyak orang yang berpuasa tetapi ia tidak memperolehi daripada puasanya itu selain daripada lapar dan dahaga".

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..