Posts

Showing posts from May, 2012

A Beautiful Story!

Image
A young man had been to Wednesday Night Class of Quranic Studies. The Mualim had shared about listening to Allah and obeying Allah through intuition.

The young man couldn't help but wonder, 'Does Allah still speak to people through intuition?'

After Lessons, he went out with some friends for coffee and pie and they discussed the message. Several different ones talked about how Allah had led them in different ways and that at the end you'll know it was Allah (SWT) Who has directed you.

It was about ten o'clock when the young man started driving home. Sitting in his car, he just began to pray, 'Allah...If you still speak to people, speak to me. I will listen.. I will do my best to obey.'


As he drove down the main street of his town, he had the strangest thought to stop and buy a gallon of milk. He shook his head and said out loud, 'Allah is that you?' He didn't get a reply and started on toward home.

But again, the thought, buy a gallon of mi…

1 Hari 1 Resepi Bermula!

Image
Saya Puasa hari ni..declare seorang teman walau saya tak bertanya.
sejuk juga hati saya,,iyelah, dengar perkara baik
puasa sunat ke? Rejab dah dekat kan..
kata saya berbahasa..
sambil menerawang yang Ramadhan juga dah dekat!

tak! jawabnya pendek!
puasa ganti! dia tersengeh..
Alhamdulillah...kata saya

lepas ni Ramadhan kena rajin masakla kita..
tiba-tiba isu Ramadhan pula timbul
iyelah..kata saya

saya dah ready!
terpacul dari mulut saya secara automatik
terkejut nampaknya teman saya
dengan statement saya yang macam confident

saya dah ready dengan buku resepi!
1 hari 1 resepi oleh Chef Hanieliza!
hahahhah tergelak teman saya akhirnya
mengakhiri pertemuan kami yang singkat di parking lot petang itu....


قال االرسول e  :ا لكَيِّسُ مَنْ دَانَ نَفْسَهُ وَعَمِلَ لِمَا بَعْدَ المَوْتِ وَالعَاجِزُ مَنْ أَتْبَعَ نَفْسَهُ هَوَاهَا وَتَمَنَّى عَلَى اللهِ الأمَانِى Maksudnya : Orang yang cerdik ialah orang yang selalu menghitungkan dirinya dan dia suka beramal untuk bekalan sesudah mati sedangk…

Di Mana Anda Cuti Sekolah Nanti?

Image
jom kita ke selatan?
kata abang sulung...
gamaknya nak try test ezora bold baharu nampaknya..
ermmmm...saya menjawab
sebab dalam kepala, memori ke Melaka, JB dan Singapore masih segar
almaklum 29hb lepas baru ke sana
almaklum dunia dah global
bajet satu hal, sebab dalam masa terdekat dah 2 kali juga balik Langkawi
tanah tumpahnya darahku...

takpe,,
nanti sampai enstek singgahlah..kata saya menjemput
boleh hantar ayah bonda sekali buat umrah on the 28th!
almaklum, rumah di bandar udara..
jadi transit pointlah selalu

selalunya balik kampung?
ada bunyi juga menjengah di telinga
bukan apa, saya balik pun demi kemaslahatan awam jugak...

al maklum, homestay saya di sana mendapat banyak permintaan
jadi nak juga jaga hati tetamu
jomlah bawa keluarga bercuti
apa lah lebih penting
lebih dari bahaginya sebuah famili kan

Di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah diciptakan-Nya untuk kalian isteri-isteri dari diri kalian sendiri—supaya kalian cenderung dan merasa tenteram kepadanya dan dijadik…

Segaknya Dia!

Image
mengerling dari cermin, nampak kereta besar kaler hitam di belakang kancil saya yang comel. cantik kereta besar ni, ada lampu bagai star wars pulak di siang hari.

kenapa pulak dia tak potong? aku ni dah la 660cc je, dah duduk kiri dah ni, kau nak laju, potonglah! kata hati saya.al-maklum, kereta besar lagi power selalunya boleh tahan juga lagaknya di jalan raya (persepsi saya pemandu kancil) tapi sang hitam segak di belakang masih setia follow ikut speed saya seadanya sehingga selepas tol gate, kami berpisah.

ooooh nilah Proton PREVE rupanya, saya berbisik. cantik juga appearance dia....sambil ekor mata saya membiarkan PREVE berlalu dan hilang dari pandangan.

terdetik, agaknya macam nilah di mahsyar nanti, bila orang beriman kelihatan bersinar dan berseri-seri, macam PREVE di lebuhraya. takkan kita nak jadi pemerhati je kan? walau PREVE itu milik orang, jom pastikan kita dilihat sebegitu segak di sana nanti dengan iman dan taqwa, amin!

Untuk orang-orang yang berusaha menjadikan amalny…

Approaching Rejab 1433H

Image
Dalam memahami selok-belok Rejab, kita perlu cermat membuat penilaian terhadap sumber yang berkaitan dengannya.

Tegasnya, Al-Quran, hadis, pandangan ulama muktabar dan fatwa berkaitan perlu dipersembahkan secara jujur serta telus. Ia boleh membantu kita dalam memahami kes berkaitan dan memberi justifikasi yang jelas dalam pelaksanaan. Kita tidak mencemuh dan menuduh mereka yang ikhlas melakukan kebaikan. Apabila kita meneliti kepelbagaian sumber yang ada di tangan ulama, didapati Rejab ada keistimewaannya tersendiri. Tidak hairanlah intisari hadis “Rejab bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadan bulan umatku..” disokong oleh ulama muktabar. 
Antaranya, Imam Hibbatullah bin Mubarak, yang meriwayatkan keistimewaan Rejab berdasarkan sanadnya yang jelas sebagaimana yang direkodkan oleh Syeikh Abd Qader al-Jaylani dalam al-Ghunyah. Oleh itu, amat baik jika diperhatikan siapa beliau dan bagaimana kualiti sanad yang diriwayatkannya.
Sebaliknya selari dengan perisytiharan Allah SWT p…