Bila Allah Memberi Rezeki

Di blog sahabat ada menitipkan:

"Jika ALLAH SWT memakbulkan doamu, maka Allah meneguhkan kepercayaan mu kepadaNya",

"Jika ALLAH SWT menangguhkan doamu, maka ALLAH menguji kesabaranmu",

Jika ALLAH SWT TIDAK MEMAKBULKAN doamu, maka ALLAH telah merancang sesuatu yang lebih baik buatmu".

Alhamdulillah, Allah telah memakbulkan doa kami dan moga ia makin meneguhkan kepercayaan kami kepadaMu ya Allah...syukur.

moga zuriat bakal lahir ini akan hidup kerana Islam dan untuk Islam, InsyaAllah...sesungguhnya, demi Zat Allah, Dialah yang Maha Pemurah...

“Dan Allah menjadikan bagi kamu dari diri kamu sendiri pasangan-pasangan (isteri), dan dijadikan bagi kamu dari pasangan kamu: anak-anak dan cucu cicit, serta dikurniakan kepada kamu dari benda-benda yang baik lagi halal, patutkah mereka (yang engkar itu) percaya kepada perkara yang salah (penyembahan berhala) dan mereka kufur pula akan nikmat Allah.”
[An-Nahl :72]

Di antara nikmat yang dikurniakan oleh Allah kepada manusia, ialah memberikan pasangan hidup untuk berkasih sayang dan membina hubungan yang dirahmati. Hubungan perkahwinan yang dirahmati Allah SWT sudah tentu akan dikurniakan pelbagai rezeki. Dalam ayat di atas Allah SWT menyebut bahawa anak adalah sebahagian rezeki yang dikurniakan oleh Allah sebagai tanda hubungan perkahwinan yang dirahmati oleh Allah. Allah SWT meletakkan di dalam ayat ini juga tentang peranan sebagai seorang anak lelaki dalam membantu dan meringankan beban di dalam keluarga.

Anak lelaki telah disebut sebagai ‘hafdah’ menggambarkan bahawa antara tugas penting yang perlu dilaksanakan oleh anak lelaki ialah memberikan bantuan dalam urusan-urusan untuk meringankan beban keluarga. Dalam tafsir Ibn Kathir, dalam satu hadis daripada Nadrah ibn Aktsam memberikan perumpamaan bahawa peranan anak lelaki adalah diibaratkan seperti hamba.

Tugas sebagai anak lelaki bukan hanya sekadar menjaga kedua ibu bapa, bahkan keselamatan, kesihatan dan ekonomi keluarga juga perlu disandarkan kepadanya sebagai membantu tugas seorang bapa. Allah SWT Yang Maha Adil meletakkan tanggungjawab ini kepada lelaki sebagai satu pengiktirafan bahawa lelaki perlu memimpin dengan baik lebih-lebih lagi dalam konteks memimpin keluarga. Pengiktirafan ini disebut oleh Allah SWT di dalam surah an-Nisa’ayat 34:

a.jpg

“Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka.”

Masalah yang sering berlaku dalam masyarakat kita, mereka sering mempersoalkan tentang anak yang mereka terima. Mungkin dalam suatu keluarga yang mempunyai anak perempuan yang ramai akan mempersoalkan kenapa mereka tidak dianugerahkan anak lelaki, dan seandainya keluarga mereka hanya dikurniakan anak lelaki, mereka akan mempersoalkan mengapa mereka tidak dikurniakan anak perempuan? Kita sebagai hamba Allah perlu menyedari bahawa kurniaan anak adalah rezeki kepada kita tanpa melihat jantina mereka. Kita mulai lupa bahawa nilai syukur kita terhadap Allah yang telah memberikan pembantu yang setia dalam melalui kehidupan ini iaitu anak.

Comments

  1. congrats ye sis:) nak wish ritu da,tp xjumpa tmpat komen...hehe

    sis bakal dpt baby boy ye?mesti sonok kakak2 dia kan ^-^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..