Terpaut Puding di Anymz

Tempting bukan?
dah lama perhatikan blog kak anymz kita ni
tapi takut nak try buat
manalah tau, bahan dan caranya complicated
tapi bila jenguk dapur kak Anymz
yang ikhlas bagi resepi
rupanya tidaklah secomplicated disangka
sukanya bila tengok bahan dan cara buatnya
mesti kena cuba resipi ni..nyum2
makasih kak anymz atas resepi dan gambar

PUDING TAUHU

by

anymz mykitchen

resipi original: Nor@SecubitGaram

Bahan:

utk puding:

1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket

6 1/2 cawan air

1 1/2 sudu besar gula

1/2 cawan santan

1/2 cawan susu pekat

1/2 cawan susu cair

secubit garam

1 helai daun pandan

utk kuah:

1 tin laici 1 tin air (guna tin laici sebagai penyukat)

3 - 4 sudu besar gula

Cara:

utk buat puding:

Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.

Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.

Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api.

Biarkan hingga suam.

Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai. Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidangkan.

Utk kuah:

Asingkan laici ke dalam bekas berasingan dan siat2kan sedikit. Masak air laici bersama 1 tin air dan gula hingga mendidih. Biarkan sejuk Masukkan ke dalam peti ais dan biarkan betul2 sejuk sebelum menghidang.

Cara menghidang:

Letakkan puding ke dalam sebuah mangkuk dan letakkan juga laici yg disiat tadi. Tuangkan kuah dan puding sedia utk dimakan.

* puding ni boleh juga kalau nak dimakan dgn fruit coktail, cuma gantikan laici tu dgn fruit coktail ya.. bahan2 utk kuah tu yg lain2nya boleh guna sama cam dlm resipi.

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Sirap sedap terbongkar!

Rumahku wangi..syurgaku..