Posts

Showing posts from February, 2011

Aik!sebijik jer?

Image

Boling & Pencarian diri sendiri

Image

masak-memasak : marathon

Image
aktiviti masak-memasak di rumah sebenarnya bermusim dan ikut angin.
kalau ada request dari encik suami, cepatla sikit masuk dapur sebab ada yang nak makan.
saya suka masak, tapi tak suka makan, terutama maskan sendiri..tapi kalau ada yang nak makan, kena request la supaya chef boleh ambil duty..heheh

kali ni bukan masak-memasak secara marathon, tapi marathon dari segi paparan gambarnya saja.

aktiviti memasak ni mungkin dah dilakukan lebih awal tapi tak sempat kongsi.ada lauk pauk, kuih-muih yang asalnya sempat di snap-snap jelah.layan...!

lompang hijau ni namanya kaswui sayang mertua :)

mee goreng kekanda sayang..heee

bingka pandan baru dimasak, harum baunyer..

haaa, ini ayam goreng madu rangup, ada tetamu time ni kat rumah

dapat rebung manis dari my auntie, dia taknak masak, katanya sejuk, family baru baik demam
so, i leburkan dengan udang, jadi masak lomak rebung udang!

peberet hubby la yang bersambal nih, sambal sutun!

masak lomak cendawan dengan udang segar!best!

lagi peberet en.hubby, sambal …

Romantika de Amor

Image

Ya habibie

Image
malu rasanya menyatakan cinta
kepada dia kekasih Allah
kerana dia insan mulia
sedangkan diriku insan biasa

kupujuk jua hati dan jiwa
meluahkan rasa cinta membara
di dalam pujian ucapan selawat
tanda penghargaan seorang umat

selagi upaya kuturuti ajarannya
apa terdaya ku amalkan sunnahnya
moga di dunia mendapat berkat
di akhirat sana beroleh syafaat

kerana peribadinya aku terpesona
kerna budinya aku jatuh cinta
rinduku padanya tiada terkata
pimpinkanlah daku ke taman syurga
...ilham nasyid Hijjaz

Bila kita berjauh jarak dengan yang terkasih Muhammad Rasulullah. Kita hanya dapat menemuinya melalui do’a-do’a yang kita lantunkan, memohon syafa’at Nabi untuk keselamatan kita di akhirat dari pedihnya azab neraka.Tidakkah foto-foto berikut ini mengubati kerinduan kita yang sangat dalam kepada Nabi Tercinta, Kekasih Allah, peribadi mulia yang menjadi rahmat sekalian alam??

Ratusan orang menitiskan air matanya setelah menatap langsung baju beliau yang bersahaja dan sudah robek, sandal be…

pencinta wanita

Image
tumpahkanlah kasihmu pada wanita kerana;

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Alla…

Warkah Buat Suami

Image