Posts

Showing posts from November, 2009

Cuti-Cuti Langkawi

Image
Musim cuti sekolah, Musim Cuti Perayaan, Hujung Minggu dan tak kira waktu, ada sahaja panggilan teman-teman bertanyakan perihal kampung saya nan satu ini, Langkawi. Ada yang nak berholiday, honeymoon, nak attend seminar, present papers, ziarah, memancing, shopping, pesan coklat, kain batik, air gamat dan macam-macam. Memang menjadi hasrat saya mengabadikan barang sedikit info (now part 2-check previous post ya) tentang yang menarik di Langkawi. Mungkin anda tidak tahu banyak tempat-tempat / acara menarik di sini,antaranya;

LIMA (Langkawi International Maritime & Aerospace Exibition) latest 1 dec 2009
Pesta coklat
Pasar malam
Dataran Lang
Pekan kuah
Kedawang (kampung saya)
Pantai-pantai yang cantik, putih bersih (pantai Cenang, pantai tengah, pantai kok, pantai pasir tengkorak (sounds scary but believe me, its heaven)

Pulau payar marine park
Sungai Kilim geopark
Tasik dayang bunting (bagi yang teringin zuriat, eloklah ziarah)
Kota Mahsuri
Makam purba
Underwater world
Kereta kabel
Telaga tujuh …

Saya suka hujan kerana…

Image
Apa makna hujan kepada anda?Akhir-akhir ini musim hujan tiba. Namanya pun negara Khatulistiwa (teringat subjek geografi di sekolah dulu-dulu), panas dan lembab sepanjang tahun. Kita bukan tidak tahu, bukan tidak bersedia tetapi seakan lupa dengan kehadiran musim ini. Pepatah Melayu pun ada mengatakan:sediakan payung sebelum hujan. Dalam maknanya bila difikirkan.Paling tragis dan drastik tentang hujan ini ialah bila dilanda banjir. Itu di antara elemen nampak dek musim hujan sebegini. banyak perkara yang boleh dilihat dinilai dan diaplikasikan pada orang lain dan untuk diri sendiri pada musim hujan sebegini.bukan hendak berfalsafah, tetapi sekadar menyelami apa yang dekat dengankehidupan harian kita. Di antara jawapan kepada persoalan hujan:

1) Saya suka hujan kerana:

- boleh guna payung yang dah sedia dibawa
-tak payah siram pokok!
-jimat bil elektrik.tak pasang air-cond sebab dah sedia sejuk
-jimat kos makan luar,malas nak berbasah-basahan dan rimas nak keluar-keluar
-boleh spend masa ber…

teruja anggur....

Image
teruja melihat pokok anggur di laman ruman seorang sahabat menjadikan saya dan suami mengimbas kembali keinginan kami untuk menanam tanaman ini di rumah..tetapi hasrat ini belum kesampaian dek kesibukan.ada juga kami berkunjung ke ladang anggur berdekatan rumah / Sendayan,namun pekerja leka membelai anggur tidak mahu membenarkan kami masuk ke ladang,apatah lagi membeli benih atau memetik buah di ladang anggurnya!ke nursery kami mencari anggur,sudah diangkat 2 polybag dan bila hendak membayar,tiada org!aduh!ini sudah kali ke 150 kami datang dan nursery itu penuh pokok tp tidak bertuan!ajaib..mahu rasanya saya membawa lori dan mengangkut semua tanaman itu pulang!jadi projek pergola di belakang rumah untuk panjatan sang anggur idaman nampaknya terbengkalai lagi.....kita tgk apa specialnya anggur ni..nah ini gambar buahnya anggur di laman rumah seorg teman..

Anggur merupakan buah dalam keluarga Vitaceae. Buah ini biasanya digunakan untuk membuat jus anggur, jelly, minuman anggur, minyak bi…

the mayonnaise jar and 2 cups of coffee...

Image
When things in your life seem, almost too much to handle,
When 24 Hours in a day is not enough,
Remember the mayonnaise jar and 2 cups of coffee.

A professor stood before his philosophy class
And had some items in front of him.
When the class began, wordlessly,
He picked up a very large and empty mayonnaise jar
and proceeded to fill it with golf balls.

He then asked the students, if the jar was full.
They agreed that it was.

The professor then picked up a box of pebbles and poured
them into the jar. He shook the jar lightly.
The pebbles rolled into the open Areas between the golf balls.

He then asked the students again if the jar was full. They agreed it was.

The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar.
Of course, the sand filled up everything else.
He asked once more if the jar was full. The students responded with a unanimous 'yes.'

The professor then produced two cups of coffee from under the table and poured the entire contents into the jar, effectively
fillin…

resepi puding caremel untuk ukhtie

Image
pos berikut adalah permintaan seorg teman untuk lampiran resepi puding caramel.saya coretkan seadanya untuk versi puding yang rasa ala cuppoccino dan tidak hanyir (telur), suami sy sukakan versi ini,

bahan-bahan puding caramel:

3 biji telur ayam (seeloknya gred b @ a)
1/2 tin susu cair
1/4 cawan gula (boleh ubah ikut tahap kemanisan yang anda suka)
1/4 cawan air
setitis esen vanila
serbuk kayu manis (untuk kurangkan hanyir telur & beri aroma yang best)
satu sudu tepung kastard /dicairkan (untuk efek warna kuning dan memejalkan puding--optional)

bahan-bahan sos caramel:

1/4 cwn gula dihanguskan!
biasanya pada tahap 1 gula akan cair dgn warna putih
tahap 2 berwarna perang=ini yg biasa digunakan untuk sos
tahap 3 berwarna gelap/kopi=tahap ini yg menjadikan gula menjadi agak pahit sedikit dan memberi impak cappucino pada puding nanti ;)

cara-cara penyediaan:
masukkan telur kedalam blender dan blend sehingga kembang
masukkan gula dan blend hingga hancur
masukkan pula susu cair,air,esen vanila,serbuk k…

My Iman's 3rd birthday

Image
lama saya tidak membuat pos baharu i blog
maklumlah, banyak event perlu dirai sehingga kerja yang sepatutnya siap,terbengkalai juga.tetapi akan disambung,sebab bajet projek sudah approved!mana mungkin boleh terbengkalai begitu sahaja.hahahha yang penting saya nak coretkan juga barang sedikit untuk pos bulan ini..
kebetulan ada sahabat yang menyambut ulangtahun kelahiran anakandanya dan titipan telah saya baca di blog,justeru teringat akan gambar-gambar iman menyambut hari lahirnya yang tidak seberapa pada Ramadhan lalu.cadangnya hendak disambut dgn agak meriah selepas Ramadhan namun pada Syawal ayahanda pula kembali kesisiNya,lantas mood celebration tadi turut berkabung!
untuk anakanda,mama ucapkan salam selamat hari jadi yang ke 3 tahun,moga anakanda beroleh kejayaan, keberkatan dan kesejahteraan dunia & akhirat.mama sayang iman!