Posts

puding triffle peach

Image
layer 1 (bawah)
sebiji swiss roll cake  potong bulat susun dalam bekas kaca lutsinar (untuk efek mengiurkan) satu tin buah peach sirap peach disiram atas kek
layer 2 (tengah)
1 cawan tepung kastard 1 tin susu cair 3 cawan air 3/4 cawan gula perang kacau atas api perlahan sehingga pop..pop tuang perlahan ke atas layer 1 (kek)
layer 3 (atas)
buah peach dipotong slice susun di atas layer 2 (kastard)
layer 4
sepeket jelly nona masak ikut arahan pada peket curah perlahan ke atas layer 3 (peaches) tunggu ia sejuk dan mengeras
masuk fridge dan sedia dihidang
rose manis 6 Julai 2017

homestay pantai cenang langkawi $160

Image
BV LANGKAWI HOMESTAY
Pantai cenang, 1.5km to the beach
78 / 100(2421 reviews)

Other dealsCenang radiusnear to airporthomestay with 2 rooms2 queen beds2 air conditioners2 bathrooms

pintu, hati dan kasih

Image
saya reward diri dengan membloggingkan diri dgn artikel ini... setelah sepagi menghadap pending job yang patut dihantar semalam alhamdulillah,,,dapat juga diserahkan..
saya terfikir tentang tajuk ni semenjak hari kejadian lagi pada hari kejadian, saya terpaksa isi minyak kancil saya dgn budak2 biasanya,,,dan sebolehnya,,,sya akan isi minyak keta ketika ketiadaan kanak2 di sisi tetapi sebab minyak dah E dan saya trauma dgn kereta kehabisan minyak.. so terpaksa drop petron, stesen kegemaran sya utk isi minyak.
alkisah, bila nak isi minyak, si rania mmg sgt suka kadang minyak penuh lagi pun dia akn tanya,,,mama x isi minyak? agaknya dia suka singgah la..dapat pau,,,cukai jajan kat petron tu saya jarang juga tinggalkan bdk2 dalm kereta dan saya ke terminal utk bayar biasanya saya angkut mana yang ada ke terminal skali so dalam angkutan itu, mungkin dan pastilah ada yg tersangkut jajan bagai kannn
hari tu saya bimbing rania dan dukung deqna terkial2 saya sampai ke pintu kedai minyak ada s…

bento untuk sayang mama

Image
"Bento is a single-portion takeout or home-packed meal common in Japanese cuisine. A traditional bento holds rice, fish or meat, with pickled or cooked vegetables, usually in a box-shaped container"..wikipedia


teringat zaman sekolah dulu, saya adalah satu satunya spesis yang jarang ke kantin. sebab saya suka bawa bekal @ bonda dah train sy untuk bawa bekal @ dibekalkan oleh bonda. bonda biasanya bekalkan nasi lemak (bonda sendiri masak). saya akan bawa air kosong atau air sarsi atau air milo (selalunya air kosong saja sebab bila air manis tumpah...leceh).


seingat saya, saya tidak pernah protes dengan bekal dibekalkan bonda, saya makan dengan akur malah tidak pula merasakan tarikan kantin sekolah itu hebat...biasa2 saja. boleh dikira, berapa kali setahun saya ke kantin (itupun ke kantin kerana naik stage ambil hadiah-majlis penyampaian hadiah diadakan di kantin sebab sekolah belum ada hall...heheh)


entah spesis macam saya masih wujud atau tidak, hatta anak saya sendiri pun sekar…

Kuih Sod Baa Raa Ramadhan

Image
kuih apa yang sedap Ramadhan ni tanya si miss 4 Rania Rania suka makan kuih sosej...hahah sosej,,bukan kuih sebab banyak kuih dijual di Bazaar so dia tanya
itulah julung kali bawak anak ke Bazaar faktor keselamatan satu faktor nak berjalan tu tak larat nak pegi ok bab nak balik tu rasa macam nk duduk n berbuka kat situ
ohh jawapan pada persoalan kuih sedap tadi saya lantas jawab pada budak 4 tahun kuih sod baa raa - lah yang paaaaaaaling sedap Rania sebut balik dengan perlahan sod-baa-raa (?) ada tanda seru gitu ye...kuih sod-ba-raa
kuih apa tu?  soalan bola tanggung sudah kuagak..heheh
nak tengok nak tengok kuih tu haaa sudah!
ok balik nanti Nia tanya abah ok.. haaaa jawapan selamat nampak....
berjaya balik rumah dengan juadah tapi tanpa kuih sodd-baa -raa nia trus tnya abahnya abah kuih sod baa raa tu kuih apa
agak kecengangan encik suami and then he got it very fast sambil menjeling of kos
nasib baik dilayannya budak yng eager nak tau tu
dia tanya knapa nia nak tau... nia nk rasa la sebab mama kata sedap
hahahah agak2 …

Puding laici dan pai sherperd

Image
Ramadhan Kareem Marhaban Ya Ramadhan....
sambutan pra Ramadhan telah bermula masing-masing dah update resepi persiapan menyedia juadah buat tersayang ketika iftar dan suhoor,,,
semalam... ada sahabat yang dah 2-3 kali request nak datang rumah dengan alasan ...lama tak jumpa sungguh ...hampir bebelas tahun selepas grad kami hanya jumpa di FB dan whatsapp
tapi takkanlah nak tunggu ada alasan baru nak datang ye tak? sy straight forward bagitau yang saya tak available hari tu sambil baca whatsapp...mulut report pada  encik suami hari tu hari sabtu... saya aulakan program encik suami pada sabtu itu
tiba tiba encik suami melontar sesuatu yang buat saya terkejut "...suruh dia datang pagi esk breakfast kat rumah kita" sebab tengahari dah nak balik shah alam sebab ada diskusi penting dengan bonda mertua
saya dalam puzzle membalas whatsapp sperti diminta dalam hati...alahaiiiii (tak baik perasaan gitu...jangan tiru ye...itu kelemahan saya) sebaiknya...meraikan tetamu tetamu membawa rahmat...
lagi saya terkejut

pisang untuk sahabat

Image
salam siaran

pisang
buah mudah di makan
tak perlu susah
kupas dan makan

saya ada beli sesikat pisang (betul ke penjodoh bilangan  ni)
ada tag di badan pisang tersebut "cabana"
saya pun tak tau apa benda cabana tu
mungkin ada akronim gabungan sesuatu dengan banana kut

dalam sesikit pisang tu cuma ada around 6 gitu
macam sesikat itu telah dibahagi dua
mungkin faktor saiz
jadi bila dipisah dua,,lebih presentable dan ekonomik

anak-anak juga tidak asing dengan pisang
di sekeliling rumah pun
hanya pokok pisang yang sudi tumbuh
ada 6-8 tandan sedang menanti untuk dituai
tapi saya nak cerita tentang pisang cabana ini dulu

saya jangka ia dari spesis pisang montel
tapi entahlah
bila saya makan,....
wahhh...manisnya luar biasa
saya letakkan sesikat pisang itu di dapur
sebab pernah saya masuk fridge ia lebam

sepulangnya dari pejabat
wahhh sudah ada yang menjamah pisang itu
di waktu ketiadaanku
probably tupai dan burung
hahahha jangan terkejut
rumah saya ala2 wet land gitu
memang tupai dan beburung sangat jinak

saya k…